BorščTradiční ruská sytá polévka z brambor, zelí, červené řepy ,s kousky hovězího a vepřového masa, podávaná se smetanouČas přípravy: 150 min Počet porcí: 6 porcí Kalorie: 768 / 1 porce Kalorie: 166 / 100 g Zobrazit podrobné nutriční hodnoty : |
|
Potřebujete potraviny: Hovězí maso: 500 g Maso vepřové: 500 g Brambory: 400 g (nakrájené na kostky) Zelí: 400 g (bílé, nakrájené nadrobno) Řepa červená: 220 g (sterilovaná) Petrželová nať: 100 g (nasekaná) Šťáva rajčatová: 250 ml Smetana zakysaná: 250 g Cibule: 2 ks (nakrájená) Pepř: 1 kávová lžička (celý) Sádlo: 3 polévkové lžíce Pažitka: 6 polévkových lžíc (nasekaná) Sůl Potřebujete náčiní: Velký hrnec (2 ks) |
Postup přípravy: Krok 1: Maso vložíme do velkého hrnce a přilijeme ca. 2.5 l vody. Osolíme, přidáme cibuli,část nasekané petrželové natě a celý pepř a na mírném ohni vaříme 2-2.5 hodiny. Krok 2: Asi půl hodiny před koncem varu masa rozehřejeme ve druhém hrnci sádlo a osmažíme na něm nakrájené zelí, brambory a zbytek petrželové natě. Přelijeme částí vývaru z masa a zeleninu v něm povaříme ca. 30 min doměkka. Krok 3: Červenou řepu nakrájíme na nudličky a přidáme k vařené zelenině spolu s trochou nálevu. Krok 4: Když je maso měkké, vyjmeme ho z hrnce na prkénko a vývar nalijeme do hrnce se zeleninou. Krok 5: Maso nakrájíme a vložíme do polévky. Zalijeme rajčatovou šťávou. Krok 6: Polévku už jen prohřejeme, dochutíme a nakonec přidáme nasekanou čerstvou pažitku. Krok 7: Polévku servírujeme horkou v polévkových miskách, smetanu podáváme zvlášť. |